SEARCH
REGION: SWEDEN
EN
SV
Medarbetarupplevelse

Vilka är fördelarna för den anställde med en effektiv hantering av IT-utrustningens livscykel?

Att slutanvändarna är nöjda är en viktig aspekt när man överväger att köpa in IT-utrustning till arbetsplatsen. Processen för hantering av utrustningens livscykel måste vara tydlig och enkel för medarbetaren att förstå så att denna stöder både arbete och effektivitet. I den här bloggen kommer vi dock att fokusera på hur en effektiv hantering av IT-utrustningens livscykel kan gynna medarbetaren.

Medarbetarna uppskattar ett ansvarsfullt arbetssätt

Precis som hållbarhet är ett viktigt fokus för företag i dagens värld, har hållbarhet ofta ett viktigt personligt värde för medarbetarna. Ansvarsfull IT-livscykelhantering handlar trots allt om att hantera resurser så att t.ex. en dator som används av en anställd får ett nytt liv i en annan användning. Till exempel kan en workstation som använts i verksamheten i tre år vara en mycket användbar utrustning för en utbildningsinstitutions behov. Det bästa alternativet ur miljösynpunkt är att ge arbetsstationen en ny livscykel istället för att återvinna den. Arbetsgivarens hållbarhetsarbete, och hur det återspeglas internt, kommer också att förbättra medarbetarnas uppfattning om sin arbetsgivare, vilket i sin tur kommer att påverka medarbetarnas lojalitet.

Livscykelplanering underlättar utbyte av utrustning

Alla arbetsstationer och enheter har inte samma livscykel. Beroende på modell har ett företags dator  ofta en livslängd på 2-4 år, varefter den bör uppgraderas. Det är viktigt att planera utbytet av olika enheter enligt deras livscykel, så att man undviker situationer där utbytet måste ske till exempel mitt i ett viktigt projekt. Noggrann planering av utrustningens livscykel gör det också möjligt för slutanvändaren att planera för utbyte i god tid och undvika de utmaningar som är förknippade med utbyte.

En korrekt utformad livscykelhantering säkerställer utrustningens funktionalitet

För korta eller för långa livscykler på medarbetarnas enheter kan ha en direkt inverkan på deras arbete  och därmed på deras upplevelse. Utrustningens tekniska prestanda påverkas förr eller senare och behovet av service och underhåll ökar. Ur ett finansiellt och livscykelhanteringsperspektiv möjliggör användningen av olika produktkategorier och hyresperioder olika livscykler för olika typer av utrustning, vilket undviker den administrativa bördan för utbyte av utrustning. Ett transparent centraliserat system för livscykelhantering säkerställer att utrustningen förnyas på ett rationellt och välinformerat sätt.

Val av utrustning i förhållande till användarnas behov

Ibland kan utrustningen också vara underutnyttjad i förhållande till behovet, och därmed till nackdel för den anställde. I synnerhet spelar leverantören en viktig roll när behoven planeras per användargrupp eller på användarnivå. Utmaningar kan vara relaterade till frågor som att den valda utrustningen inte är lämplig för behovet, att den inte finns tillgänglig i tillräckliga mängder eller är föråldrad.

 

På CHG-MERIDIAN är vi specialiserade på att hantera teknik på människors villkor. Vi arbetar inom IT, hälsoteknik och industriell teknik. Våra tjänster hjälper dig att göra livscykelhanteringen tydlig och transparent. Läs mer på vår webbplats och kontakta oss.

Discover more

Further interesting information
CHG-MERIDIAN Sustainability

Sustainability

At CHG-MERIDIAN, we believe in end-to-end sustainability, efficient technology management with the highest level of information security, fair competition, and respectful dialog with stakeholders.

Read more 
AUTOMATISERAD OCH SÄKER RADERING

eraSURE®: CERTIFIERAD DATARADERING

Vid våra teknik- och servicecenter i Gross-Gerau och Skien utför vi säker radering av lagrad data i alla typer av minnesenheter enligt specialutvecklade och automatiserade metoder.

Read more 

Sustainability is a must

According to a recent IW study, needs-based IT usage could contribute to save additional resources worth up to €10 billion in Germany alone. At a time when we are setting the course for the future, it makes sense to seek out sustainable alternatives with a view to reducing costs and ensuring future competitiveness.

Read more